Kunst in huis

 

La Maison Particulière in Brussel is precies wat je hoopt tegen te komen als je kunst eens op een andere manier wilt zien dan in een museum of galerie. Geen podium dus waar de kunst volgens de officiële regels wordt getoond, geen naar volledigheid strevend overzicht, geen rijen wachtenden. Dit is een huis, met een intieme, persoonlijke ambiance waar Rineke Dijkstra, Alicia Framis, Folkert de Jong en Nan Goldin een vanzelfsprekend gezelschap vormen met etnografica en antiek.

Het verzamelaarsechtpaar Myriam en Amaury de Solages heeft het statige huis achter de chique Louizalaan aangekocht en gemoderniseerd om er een ontmoetingsplaats van te maken die voor het publiek toegankelijk is. Drie keer per jaar vragen ze andere verzamelaars om werk uit hun collecties te tonen, gekozen vanuit een telkens anders thema. Ieder interpreteert op heel persoonlijke wijze het thema en zoeken daar uit eigen bezit de werken bij waarmee zij het thema associëren. En er wordt vervolgens nog een kunstenaar bij gezocht die inhoudelijk in deze context past. Per expositie zo’n 100 werken.

De Solages laten de kunst zien als in een huis. Geen neutraal witte zalen maar prachtige kamers op mensenmaat, en natuurlijk zonder informatiekaartjes die alleen maar afleiden van het kijken. Hier is alle gericht op een intieme ontmoeting en dus staan er in elk van de tien kamers aangename fauteuils en salontafels met catalogi van de daar getoonde kunstenaars en literaire teksten die speciaal gezocht zijn bij het gekozen thema. De bezoekers kunnen hier in alle rust kijken, zitten, lezen en vooral reflecteren. En zoals het in een gastvrij huis gaat, je wordt persoonlijk ontvangen.

Een bijzonder huis, en dat is het.

 

Maison Particulière, Kasteleinstraat 49, Brussel; open di t/m zo 11 – 18 uur, do 11.00 – 19.30 uur.

www.maisonparticuliere.be

 

 

Gepubliceerd in Museumtijdschrift, 2014

 

 
Terug naar overzicht